Hoofdbanner

Eén van de stomste dingen waar je mee kunt zitten, en meestal ook op de meest ongelegen momenten, is het hebben van de hik. Meestal veroorzaakt door een te snelle ademhaling of te snel slikken, waarbij je strotklepje vroegtijdig sluit, met het bijbehorende klikje (de hik) van dien. Vroeger werd gezegd dat je een tijdje je adem moest inhouden om het te verhelpen. Of heel langzaam een glas water leegdrinken. Soms was de hik weg, soms ook niet. Echt afdoende werkte deze methode echter zelden.

Maar ... Een tijdje geleden zaten we in een weldadig zonnetje op een terras heerlijk onze zorgen van de week weg te spoelen. Het was weekend ten slotte. Iemand van ons gezelschap kreeg opeens een onbedaarlijke hik over zich. Adem inhouden en zo hielp niet. Tot de attente serveerster, die het inmiddels rood aanlopende gezicht in de gaten had gekregen, met een schijfje citroen aan kwam zetten. Werkt in 99 % van de gevallen, verzekerde ze ons. En inderdaad, één hap van de citroen en de hik was binnen enkele seconden weg.

Hoe dat kan? Waarschijnlijk door het zuur in de citroen (we schatten een pH van 3), dat bepaalde spieren zal doen samentrekken. Of anderszins voor een reactie zorgt die de hik laat verdwijnen. Opmerkelijk.
Ik heb het nog eens nagezocht, in de literatuur, op internet, een middel tegen de hik, maar nergens kwam ik dit eenvoudige advies tegen. Een nieuwe uitvinding! Eureka!! Met oprechte dank aan alle serveersters in Nederland. Wat zouden we zonder jullie moeten beginnen.