Hoofdbanner

Met een oud-collega maak ik wekelijks lange wandelingen in de natuurpracht rondom Arnhem. Bij Warnsborn, iets ten noordwesten van Arnhem, is er een zeer geaccidenteerd gebied van vennetjes, stukken hei, plukjes bos, diepe dalen en stromend water. De laatste keer rustten we uit op een bankje met mooi uitzicht op wat berkenbomen en een heideveld. We keken omhoog, daar zat een grote bonte specht hoog in een halfdode berkenboom in het hout te pikken. Dat verbaasde ons, want in de zomer, toen we op hetzelfde bankje zaten, was er eenzelfde bonte specht in precies dezelfde boom op dezelfde hoogte aan het ‘roffelen’. We dachten toen dat ie een nest aan het maken was om zijn eieren in te leggen. Zou ie daar nu nog steeds mee bezig zijn? Dat leek ons onwaarschijnlijk.

Grote bonte specht
                   Grote bonte specht

We concludeerden dan ook dat de specht aan het foerageren was. Waarschijnlijk hielden zich in dat dode hout verschillende insecten op. Een smakelijk maal natuurlijk.
De grote bonte specht is een prachtvogel met zijn kleurrijk verenkleed. de roep die hij zelf voortbrengt is daarentegen een armzalig tsjik tsjik. Dan klinkt het roffelen heel wat interessanter.
Knap hoe zo’n specht met zo’n grote kracht de ronde gaten in bommenstammen kan slaan. Krijgt ie daar geen hoofdpijn van? De wetenschap heeft zich daar lange tijd over verbaasd. Die krachten zijn echt heel groot. Het blijkt dat een specht allereerst een sterke, rechte snavel heeft met een beitelvormige punt. Verder beschikt de specht over een extra dikke schedel om de klappen op te vangen. Daarnaast heeft ie dikke nekspieren die als een soort van schokdempers fungeren.
Natuurkundig best wel interessant om uit te zoeken hoe dat in zijn werk gaat. Met de hefboomwet bijvoorbeeld, waarbij de lange stijve staart een belangrijke functie heeft. Of met de wet van arbeid en kinetische energie, hoe kracht over korte afstand wordt omgezet in beweging. En andersom. Opmerkelijk, hoe natuur en natuurkunde tijdens een gewone wandeling als vanzelf in elkaar over kunnen gaan.