Hoofdbanner

Er zijn wel eens onduidelijkheden over wat nou de drie basiskleuren zijn en hoe ze op elkaar inwerken. De één zegt dat als je geel en rood met elkaar mengt, dat je dan groen krijgt, de ander beweert van oranje. Wat is waar? 

Additieve kleurmenging


Belangrijk is te weten dat je twee soorten van kleurenmenging kunt onderscheiden. De drie basiskleuren van licht, bijvoorbeeld bij een televisiescherm, zijn rood, groen en blauw. Uit deze drie kleuren kunnen alle andere kleuren gemaakt worden, ook wit. Wit is hier, in een bepaalde verhouding, de optelsom van rood, groen en blauw. Zwart is hier het ontbreken van een kleur, het ontbreken van licht. Deze manier van kleuren samenbrengen heet additieve kleurmenging

Het uitgangspunt is: je begint met donker. Je voegt een kleur toe, eventueel nog een kleur. De ontstane kleur is een optelsom van de andere. Vandaar de naam additief, wat toevoegen betekent. Alle kleuren bij elkaar opgeteld levert wit op.

  
      Additieve kleurmenging  


Maar bij tekenen of verven begin je met wit als ondergrond. De drie basiskleuren rood, groen en blauw zijn hier dus al vertegenwoordigd, in het papier, nog voor je begint te verven of te tekenen. Hier werkt het aanbrengen van kleuren precies tegenovergesteld als bij bundels licht die op een donkere achtergrond worden geprojecteerd. De drie basiskleuren bij verven en tekenen zijn cyaan (een soort lichtblauw), magenta (een soort lichtpaars) en geel. Deze manier van kleuren samenbrengen heet subtractieve kleurmengingSubstractieve kleurmenging

Het uitgangspunt is, zoals gezegd: je begint met wit. Wanneer je nu twee basiskleuren aanbrengt, bijvoorbeeld geel (dat complementair aan blauw is), en magenta (dat complementair aan groen is), dan worden blauw en groen geabsorbeerd. Blauw en groen verdwijnen dus en je houdt een rode kleur over. Blauw en groen worden als het ware van de aanwezige kleuren afgetrokken, vandaar de naam subtractief, wat aftrekken betekentent.




   

      Subtractieve kleurmenging   


Wanneer je bij het verven of tekenen alledrie de basiskleuren aanbrengt (oftewel alle kleuren door elkaar gooit), krijg je in principe zwart. Zwart is hier dus alle kleuren bij elkaar gevoegd. In de praktijk is dit echter een nogal vieze kleur bruin, omdat de kleuren nooit perfect zuiver zijn. Iedereen die wel eens een kwast beroerd heeft, kent dit wel.

Bij het onderscheiden van de drie basiskleuren is het dus belangrijk te weten wat je vertrekpunt is. De rest volgt dan vanzelf.