Hoofdbanner

De forsythia is een struik die in bijna alle tuinen wel een plek heeft gevonden. Je kunt niet om ze heen. Eind maart, wanneer de tuin nog relatief kaal is en de meeste struiken zonder blad, steken ze scherp af met hun kleine felgele bloemetjes, zeker bij de eerste lentezon. Iedereen wordt er vrolijk van. Alsof het voorjaar doorbreekt.

Een andere naam voor de forsythia is het Chinees klokje. De plant is uitheems en komt, zoals de naam al zegt, oorspronkelijk uit China. De Engelsman William Forsyth heeft deze struik in de 18e eeuw in Europa ingevoerd. De forsythia is naar hem vernoemd.

Bij ons thuis verbouwde mijn (vroeg overleden) vader zelf forsythia’s. Hij plantte stekjes van de uitlopers van de forsythia in de grond, zodat deze wortel konden schieten. Ik herinner me dat ons land op een gegeven moment vol stond met zo’n 300 forsythiastruiken, tegen de wind beschut door een haag van elzen en populieren.
In onze grote tuin thuis stonden vroeger nog verschillende forsythia’s, elk jaar weer prachtig bloeiend. Gedurende vele jaren heb ik ze mogen verzorgen.   

Forsythia
                       Bloeiende forsythia

Belangrijk is de forsythia in de juiste tijd te snoeien. Er is een regel in de plantkunde: struiken die voor juni bloeien, snoei je direct na de bloei, in de maanden april en mei dus. Struiken die in de zomer bloeien, snoei je in de herfst, wanneer de struik niet meer groeit. Of soms in het heel vroege voorjaar, in de maand februari. Zoals de vlinderstruik, die niet goed tegen strenge vorst kan.
Een forsythia dient in de maand april gesnoeid te worden. Alle uitgebloeide takken diep afknippen, een enkele verhouten tak ook. Een forsythia bloeit op tweejarig hout. Des te beter je snoeit, des te voller zal de forsythia het volgende voorjaar bloeien. Overigens is in de zomer het blad van de forsythia ook mooi vol groen. Een sieraad voor elke tuin. 

Zelf vind ik het leuk om struiken en planten uit mijn tuin met anderen te delen. Het is gratis en het schept een band. Het vermeerderen van planten kan op verschillende manieren. Je kunt ze afleggen door een buigzame tak in het voorjaar een stukje de grond in te stoppen, om iets verder weer omhoog te laten komen. De tak zal wortels ontwikkelen, waardoor je in de herfst een zelfstandige plant hebt gekregen. Gewoon de tak, waar deze aan de stam is bevestigd, doorknippen en de nieuwe plant ergens anders neerzetten.
Zelf doe ik dat met de klimhortensia, een schaduwstruik die het liefst tegen een muur aan groeit. Deze is best duur in een plantenzaak, vaak zo’n €35. Een takje is makkelijk af te leggen, en ja, een paar maanden later heb ik weer iets om aan vrienden of familie uit te delen. Hetzelfde met de forsythia. In juni heb ik vier takjes afgeknipt en in de grond gezet. Veel water gegeven, zeker wanneer het een tijdje niet geregend had. En zie hier het resultaat:

Stekjes van een forsythia
             Vier stekjes van de forsythia in mijn eigen tuin

Nog een paar maanden en ze krijgen een nieuwe bestemming. Je ziet, een mooie tuin creëren en onderhouden hoeft niet duur te zijn. Wat contacten met andere tuinliefhebbers, een beetje aandacht en improvisatievermogen en je hebt al gauw een prachtige tuin vol. Zaad van de goudsbloem, van het kaasjeskruid, de stokroos, de muurbloem, de judaspenning, stekken van het vingerhoedskruid, de grote leeuwenbek, noem maar op, het groeit allemaal overdadig en gratis door. Is toch veel leuker dan bijvoorbeeld naar de Intratuin te gaan en daar voor veel geld nieuwe planten en struiken te kopen. Nergens voor nodig, we kunnen het gewoon zelf.