Hoofdbanner

Een van de meest opvallende struiken in het Gelders landschap is de meidoorn. Zoals de naam aangeeft bloeit ze in de maand mei en zit ze vol doorns. Lopend op een van de vele klompenpaden die Gelderland rijk is, zie je overal staan. Vroeger vaak gebruikt als effectieve heg tussen de weilanden, want het grazende vee werd door de doorns tegengehouden, tegenwoordig als verfraaiing van het landschap. De meidoorn wordt al gauw zo’n vier meter hoog en steekt met haar witte bloemen prachtig af tegen het groen van de bomen die in mei haar eerste bladeren zien ontluiken. Ik word altijd blij als ik ze zie bloeien. Als teken dat de zomer eraan komt.


  Witte meidoorn

                   Meidoorn

De meidoorn die in ons land het meest voorkomt heet officieel de tweestijlige meidoorn. Dit als onderscheid met de eenstijlige meidoorn (die wel 10 meter hoog kan worden) en de koraalmeidoorn.
In mijn jeugd stond er een rode meidoorn pal naast ons erf. Volgens mijn moeder begin 1900 door haar vader daar geplant. Door mijn opa dus (die ik nooit gekend heb, want hij overleed voor ik werd geboren). In mei kleurde deze solitair staande struik van zo’n vier meter hoog prachtig rood. Een schitterend gezicht, elk voorjaar weer.


  Rode meidoorn
                Rode meidoorn (Paul's Scarlet)


De officiële naam van deze rode meidoorn is Paul’s Scarlet. Wist ik toen nog niet. De genoemde meidoorn staat er nog steeds, is echter op sterven na dood, mede het gevolg van de talloze plankjes die er door de latere jeugd is ingespijkerd. Om in te klimmen natuurlijk. Wat wel leuk is, maar minder prettig voor de struik zelf. Maar ja, ruim 120 jaar is ook wel oud.