Hoofdbanner

Nu de eerste lentedagen zijn aangebroken, is het weer heerlijk buiten toeven, bij voorkeur natuurlijk in de eigen tuin (als je die hebt). Echter, jaarlijks terugkerende plagen proberen ons plezier te bederven. Binnen een maand bijvoorbeeld zitten de hosta's en yucca's vol slakken. Of het grasveld is bevolkt met irritante molshopen. Wat hiertegen te doen?
Hieronder een paar milieuvriendelijke tips, uit eigen ervaring opgedaan.

Tegen slakken: rondom slakgevoelige planten zoals genoemde hosta's en yucca's een dun laagje as, grof zand of houtzaagsel strooien. Slakken hebben daar een hekel aan. Of plaats een kommetje met bier erin in je tuin. Slakken zijn hier verzot op. Ze zullen in het kommetje duiken en verdrinken. Wel elke dag even legen, anders raakt je kom te vol.
Heb je een bloempot: de randen van de bloempot insmeren met vaseline. Voor slakken is dat te glibberig om overheen te kruipen.

Tegen molshopen: een molshoop uitgraven en er een lege wijnfles inzetten, met de opening vlak boven de grond in de lucht stekend. De wind blaast tegen de opening aan en zorgt voor een resonerend geluid in de fles dat zich vervolgens verspreid door de mollengangen. De mollen kunnen daar niet tegen, ze worden er gek van. Ze zullen een andere plek opzoeken om hun gangen te graven. Drie flessen is genoeg voor een grasveld van pakweg tien bij tien meter.

Tegen luizen: in april/mei een paar knoflookteentjes in de grond stoppen rondom luisgevoelige planten (als bijvoorbeeld de clematis). Luizen hebben een hekel aan de geur van knoflook en zullen de plant minder snel bevolken.
Als je desondanks toch nog last van luizen hebt, verzamel lieveheersbeestjes en zet die op de plant uit. Ze zullen alles opvreten!
Spuiten kan eventueel ook, met een plantensproeier met koude koffie (wel met lauw water nasproeien), of met een mengsel van spiritus en een afwassopje. Wel elke dag even sproeien, want luizen zijn hardnekkig.

Tegen vliegen en muggen in huis: een citroenplant of een pot basilicum bij de deur- of raamopening. Vliegen hebben een hekel aan de geur van deze planten en zullen deze ruimte mijden.