Kunst
Wat we willen:
Momenten
Van helderheid
Of beter nog: van grote
Klaarheid
Schaars zijn die momenten
En ook nog goed verborgen
Zoeken heeft dus
Nauwelijks zin, maar
Vinden wel
De kunst is zo te leven
Dat het je overkomt
Die klaarheid, af en toe
Martin Bril (1959-2009)
Martin Bril was een bekende columnist die veelvuldig stukjes schreef voor kranten als De Volkskrant. Hij was een veelschrijver. Hij fabriceerde zo'n tien columns per week. Minder bekend is dat hij ook gedichten schreef. Vaak korte en treffende gedichten, zoals het gedicht Kunst.
De titel Kunst is natuurlijk hoog gegrepen. Begin er maar eens aan, iets als kunst omschrijven. De kans om uit te glijden is groot. Je vervalt al gauw in pathetiek. Daarom is de beginzin ijzersterk:
Wat we willen:
De dichter doet een stap terug. In plaats van kunst te omschrijven, wat het inhoudt en welke betekenis het heeft, begint hij bij de dichter zelf, bij zijn beweegredenen. We willen iets, met andere woorden, we doen een poging. Wij (als kunstenaars) proberen. Het begin is dus voorzichtig. Wat willen we dan?
Momenten
Van helderheid
Of beter nog: van grote
Klaarheid
Slechts af en toe willen we dat ze er zijn, momenten van helderheid. Daarmee stellen we ons al tevreden. Maar die helderheid is niet genoeg. Het moet beter, het moet meer zijn. We willen grote klaarheid. Alle ruis die ons de blik vertroebelt moet weg. We willen zuiverheid, tot in de hoogste graad. En niets minder.
Schaars zijn die momenten
En ook nog goed verborgen
Inderdaad, was het maar zo simpel. Zoals de cabaretier Herman Finkers eens zei: "De leukste grappen zijn de grappen die niet zijn bedacht. Maar bedenk die maar eens." Alsof die momenten een eigen leven leiden, ver weg uit ons dagelijks bestaan. Alsof ze zich verschuilen.
Zoeken heeft dus
Nauwelijks zin, maar
Vinden wel
Een mooie woordspeling op het Bijbelse Zoekt en gij zult vinden. Door juist niet op zoek te gaan stel je je open voor wat op jou af wil komen. Zoeken verkrampt je, want je hebt een doel. Het versmalt je blik. Ontvankelijk zijn, openstaan voor wat op jou toe wil komen, dat zal je grondhouding moeten zijn. Dan pas zul je 'vinden'.
De kunst is zo te leven
Dat het je overkomt
Het begrip 'kunst' wordt hier uitgerekt tot een manier van leven. Het moet je overkomen. De inspiratie, de intuïtie die jou tot de kunst brengt. Die van jou een kunstenaar maakt. En wat overkomt je dan?
Die klaarheid, af en toe
Wat een afsluiting, vooral met die toevoeging af en toe. De klaarheid uit de eerste strofe komt hier als een klap op de vuurpijl terug. Waarmee we weer bij het begin zijn. En opnieuw ons die ontvankelijke levenshouding eigen proberen te maken. En opnieuw de gang door het gedicht heen maken. Alsof kunst een altijd scheppend proces is, waar geen einde aan komt. Steeds opnieuw moeten we ons open blijven stellen, met een niet vertroebelde blik, voor alles wat aan schoonheid binnen wil stromen. Dat is kunst.
Zo omschrijft dit gedicht niet de kunst zelf, maar de voorwaarden om tot kunst te komen. Daarbij wordt het gelaten. Met alle ruimte van dien.
Bij elkaar, wat een eenvoudige taal staat hier, met wat een zeggingskracht. Treffender dan dit kan haast niet gedicht worden.
Ik ben helaas (nog) niet bekend met het werk van Meister Eckhart, maar zijn levenshouding zoals jij hem omschrijft vertoont volgens mij veel raakvlakken met die van Schopenhauer (die hem volgens mij ook citeert in zijn hoofdwerk), misschien niet wat betreft vrij zijn van gedachten, maar wel als het gaat om vrij zijn van oordelen, concepten en het chronos. Schopenhauer is uiteindelijk wel vrij radicaal in zijn oordeel: de enige weg tot verlossing is de ascese.
Bedankt voor de tip over Meister Eckhart, ik ben nu wel nieuwsgierig geworden naar zijn werk.