Hoofdbanner

De staartmees is een klein vogeltje met, zoals de naam al zegt, een ongewoon lange staart. Zijn lijfje is kogelrond. Vandaar zijn bijnaam 'pingpongballetje met staart'. Het is een ongelooflijk lief en onschuldig ogend vogeltje. Altijd in groepsverband te zien, behalve tijdens het broedseizioen. 

   Staartmees
               Staartmees

Van internet: staartmezen zijn zo'n 13 tot 16 cm lang, inclusief de staart van 6 tot 10 cm. Ze behoren niet tot de familie van de mezen, zoals de in Nederland veel voorkomende koolmees en pimpelmees. Ze vormen een eigen familie. Er zijn veel ondersoorten die lastig van elkaar te onderscheiden zijn. Een broedende staartmees moet zijn staart over zijn rug leggen als hij op de eitjes zit. Het legsel bestaat uit acht tot twaalf witte of roze eieren met rode vlekjes en stippen.

In Nederland komt de staartmees wel voor, maar niet in grote getale. Zelf heb ik het geluk gehad drie keer een groepje staartmezen te zien. Steeds met een stuk of twaalf bij elkaar. Eén keer in een lijsterbes, een keer in een prunusstruik en een keer op de dunne twijgjes van een boom. Het was bijzonder zoals ze met elkaar communiceerden, als een hechte familie. Ze sprongen van twijg op twijg, elkaar opzoekend alsof ze steeds weer opnieuw aan het buurten waren. Geluidjes makend alsof ze elkaar van alles te vertellen hadden en de grootste lol hadden. Wat een gezeligheid en vrolijkheid. Wat een sociale vogeltjes. Ja, daar word je blij van. Na een kwartier vlogen ze weer weg. Als groepje, als één familie.