Hoofdbanner

Zes weken geleden kocht ik een nieuwe tweedehands auto, een Toyota Yaris van 5 jaar oud. Veel technische snufjes binnenin, waaronder een geavanceerde navigatie. Van de vorige eigenaar stonden nog een aantal oude adressen in de lijst. Als 'Thuis' stond er een adres in Nieuw-Beijerland. Wat lastig was, want steeds meende mijn navigatie dat ik daar naartoe moest. Ik drukte op de verkeerde toetsen, denk ik. Ik zag niet direct hoe ik dat kon veranderen. 
Afgelopen zaterdagmiddag (gisteren dus) ben ik er eens goed voor gaan zitten. Met de handleiding in de hand heb ik alle oude adressen verwijderd, en als 'Thuis' mijn huidige adres ingevoerd. Nieuw-Beijerland was daarmee voorgoed geëlimineerd. Tegen zessen was ik ermee klaar, opgelucht dat ik voortaan de goede routes kon volgen.
Later hoorde ik op het nieuws van dat verschrikkelijke ongeluk. Inderdaad, in Nieuw-Beijerland, zaterdagmiddag 27 augustus om 18.00 uur. Een vrachtwagen was op een of andere manier van een viaduct afgerold en bovenop een barbecue happening van de buurt aldaar gedonderd. Een vreselijke gebeurtenis, met tot nu toe 6 doden en een aantal zwaargewonden. Hoe kan zoiets gebeuren, denk je. Wat een bizar trieste samenloop van omstandigheden. Ook opmerkelijk, het is nog altijd een raadsel hoe dit heeft kunnen gebeuren. Niemand die dat tot nu toe weet.

Maar, dacht ik later, bizar ook dat ik bijna op hetzelfde moment het thuisadres van de vorige eigenaar uit het navigatiesysteem van mijn auto heb gewist. Het thuisadres dat genoteerd stond als zijnde in Nieuw-Beijerland. Zoiets verzin je niet. Alsof er een draadje liep van mij via mijn auto naar Nieuw-Beijerland. Een draadje dat ik had doorgeknipt.
Natuurlijk, dit is toeval. Maar dan wel een erg toevallige toeval. De psycholoog Carl Gustav Jung, die zich veel met onbewuste processen in de psyche van de mens heeft beziggehouden, sprak wel van synchroniciteit. Het plaatsvinden van twee dezelfde gebeurtenissen die niet oorzakelijk met elkaar in verband staan, maar door een waarnemer wel als zinrijk beleefd worden. Zoiets zou het kunnen zijn. Maar ja, dat zegt nog niets. Het is een aanduiding, en geeft geen antwoorden op een waarom en een hoe. Tja, en Rupert Sheldrake heeft het over morfogenetische velden die als een deken ons omspannen en van waaruit dezelfde gebeurtenissen op hetzelfde tijdstip kunnen plaatsvinden. Maar ook hier komen we niet veel verder mee. Het blijft vaag allemaal. Dus laten we het maar houden op coïncidentie, door Schopenhauer gedefinieerd als "het gelijktijdig plaatsvinden van causaal niet met elkaar verbonden gebeurtenissen". Ja, bij nader inzien, dat moet het zijn.