Hoofdbanner

Voor iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkeling van de wetenschap is Een kleine geschiedenis van bijna alles van Bill Bryson een absolute aanrader. Ruim 500 bladzijden vol aanstekelijke verhalen over de opkomst en ontwikkeling van de geologie, sterrenkunde, natuurkunde, scheikunde, antropologie en biologie.

Bill Bryson zelf is een typische alfa, die eerder prachtboeken schreef over onder andere Shakespeare. Drie jaar lang heeft hij zich in deze voor hem onbekende materie gestort, de hele wereld bereisd, met honderden wetenschappers gesproken, met als resultaat dit overweldigende boek.
Bryson verlustigt zich in het beschrijven van de omstandigheden waarin wetenschappers werkten, met oog voor de meest bizarre anekdotes. Hij doet dat op meeslepende wijze. Je hoeft geen bèta te zijn om met dit enthousiasme mee te gaan. Het boek leest daardoor als een trein (voor zover je een trein kunt lezen).

Bryson brengt de wetenschap weer bij de mensen, zou je kunnen zeggen. Hij is populistisch, maar toch niet oppervlakkig.
Prachtig, hoewel ook wel vooroordeel bevestigend, zijn de verhalen over wetenschappers als Cavendish, die zo mensenschuw was dat hij slechts via briefjes met zijn werkster communiceerde. Als hij al een mens zag, liep hij hard weg. Hoe hij zichzelf jarenlang opsloot om de gravitatiekrachten tussen twee metalen bollen te kunnen meten. Hoe hij tal van wetenschappelijke ontdekkingen heeft gedaan, die evenwel nooit zijn opgemerkt, eenvoudigweg omdat hij dit nooit met zijn omgeving gecommuniceerd heeft. Niemand wist wat hij deed!

Bryson vliegt werkelijk alle kanten van de wetenschap op. Hij beschrijft het kleine in de quantummechanica en de micro-organismen in ons lichaam, het grote in de sterrenkunde en de ontwikkeling van de aarde, met al haar vulkanisme, verschuiving van aardplaten, en het gevaar van meteorieten vanuit de ruimte.
Natuurlijk, in zijn enthousiasme laat Bryson af en toe wat steken vallen. Sommige beschrijvingen zijn wat al te kort door de bocht, of kloppen gewoon niet. Het boek is ook niet als naslagwerk bedoeld.

Maar bij elkaar genomen is het een fraaie introductie tot de exacte wetenschappen. Bryson's bonte schrijfstijl, zijn gevoel voor humor, de manier waarop hij de soms moeilijke onderwerpen toegankelijk maakt voor leken maakt het lezen van dit boek tot een avontuur.
Naast de (goedkope) pocketuitgave is er nu ook de gebonden luxe uitgave, vol prachtige foto's en andere illustraties. Een hebbeding, met name voor alfa's, om af en toe door te bladeren. Kosten 39,50 euro.