Hoofdbanner

Het gebeurt niet vaak dat een liedje van het eurovisie songfestival een grote internationale hit wordt. Dit ondanks dat ditzelfde festival wereldwijd door zo'n miljard mensen bekeken wordt. Sommige winnaars halen wel eens de top, ja. Denk aan Waterloo van ABBA uit 1974. Winnen betekent veel publiciteit en geldt bijna altijd als een welkome opsteker voor de carrière van de winnende artiest.
Hoewel dat in de praktijk vaak tegenvalt. Zie onze Teach-In, die in 1975 het festival won. Nooit meer van gehoord. Of Duncan Lawrence, winnaar in 2019. Waar zien we hem nog optreden?  

Des te opmerkelijker is het dat het songfestival dit jaar een regelrechte mega-hit opleverde. En welke plaats bereikte dit nummer dat in meer dan 20 landen een top drie notering behaalde en na As it was van Harry Styles dè hit van 2022 was? Nee, niet plaats één, twee of drie. Ook kwam ie niet bij de beste tien terecht. Op plek 20 vinden we hem terug, ver nog achter onze eigen S10 met haar nummer De Diepte die 11e werd.

Natuurlijk, ik heb het over Snap van de Armeense zangeres Rosa Linn. Een melodieus nummer over een verloren liefde dat niet gauw gaat vervelen. De clip is fraai, met haar huis dat uiteindelijk letterlijk de wind in de zeilen krijgt en al dromend het luchtruim kiest, door steden zweeft, de wereld verovert. Zie hier
Ik heb nog even haar presentatie op het songfestival nagekeken. Ik had het niet gezien, volg het festival ook niet. Te gelikt en te commercieel, naar mijn mening. Ik vond haar magertjes, ik kan niet anders zeggen. Het komt er niet helemaal uit, al dat wit waar gedeeltes van haar tekst uit worden gescheurd. Haar kleding evenmin. Vandaar dat het nummer toen waarschijnlijk niet opviel.
Overigens, het duurde nog twee maanden voordat Snap ontdekt werd, mede te danken aan TikTok. Maar wat een wereldhit, zeg. Hartverwarmend ook, hoe ze zingt en wat ze uitstraalt. De organisatoren van het eurovisie songfestival zullen zichzelf nog wel eens achter de oren krabben. Evenals de wedkantoren die haar kansen toen zeer laag inschatten. Die hebben dit niet zien aankomen. Zeer opmerkelijk.