Hoofdbanner

Met het openbreken van de wereld (ofwel, de versoepeling van de coronaregels) was er gisteren direct het concert van Musica Vocale, het bekende kamerkoor onder leiding van Rob Vermeulen. Het programma: Vespers van de Russische componist Rammaninov (1873-1943). Aanvankelijk zouden ze dit in maart 2020 ten uitvoering brengen, maar het begin van corona gooide toen op het laatste moment roet in het eten.

De (van binnen prachtige) koepelkerk in Arnhem was voor minder dan de helft gevuld. Toch hing er direct al een geweldige sfeer. Misschien omdat wij een unieke plaats hadden bemachtigd op de bovenste ring. Het uitzicht alleen al bracht je in hemelse sferen.
Apart, het hele Jansplein vol met terrasjes en blije gezichten, terwijl centraal op het plein binnen in de kerk de meest verheven en kerkelijke muziek klonk. Want kerkelijk is het, deze Volledige nachtwake, zoals de Vespers ook wel genoemd worden. Liefst 15 lofzangen op de Here, op God, of hoe het hemelse ook genoemd mag worden. Je moet er van houden.

Ikzelf heb er van genoten. Wat een hoeveelheid door elkaar lopende melodieën en stemmen. Ingewikkelde muziek, alles a capella, met een Russische tekst die gelukkig in het programmaboekje in het Nederlands vertaald was. "Wat de koorzang zo virtuoos maakt zijn de veelvuldige diviseringen in de koorpartijen: elke partij wordt in tweeën of drieën onderverdeeld, wat resulteert in soms twaalfstemmige muziek. Ook in het stembereik is de muziek extreem, zowel voor de bassen als voor de sopranen. Toen Rachmaninov de muziek voor het eerst voor de dirigent had voorgespeeld op de piano, verzuchtte deze dat het een fantastisch stuk was, maar ''waar haal ik zulke bassen vandaan? Die zijn zo schaars als asperges tijdens de Kerst!"."

Rachmaninov wist toen nog niet dat het ruim 100 jaar wachten was dat een gezelschap uit Wageningen en omstreken, Musica Vocale geheten, het antwoord hierop was. Wat een prestatie, wat een samenbundeling van stemmen die door elkaar heen klonken, tegen elkaar opboksten en tegelijk voor zoveel harmonie zorgden. Een bijzondere beleving die je live moet meemaken. Eerder had ik op YouTube al gedeeltes van de Vespers beluisterd, maar achteraf klonken die toch tamelijk steriel in vergelijking met het echte werk. Je mist dan toch de vibraties en de dynamiek die haast fysiek voelbaar zijn. Alsof je niet met je oren luistert maar met je hele lichaam.