Hoofdbanner

Vandaag wordt zanger en componist George Kooymans 73 jaar. Hij is natuurlijk bekend van de Nederlandse popgroep The Golden Earring. Het zal zijn laatste verjaardag zijn, vanwege zijn ziekte ALS dat zich in een vergevorderd stadium bevindt. Het wordt nationaal gevierd, als eerbetoon aan een van onze grootste muzikanten ooit. Vanmiddag om 17.15 uur zullen alle Nederlandse radiostations hun grootste hit Radar Love ten gehore brengen.

Zelf hoorde ik altijd liever Geoarge Kooymans zingen dan Barry Hay, de latere leadzanger van The Golden Earring. Het begon voor mij in 1967 met het nummer Sound of the screaming day, geschreven door George en basgitarist Rinus Gerritsen, met wie hij samen in 1961 de (toen nog geheten) The Golden Earrings had opgericht. Ik ontdekte in die tijd de popmuziek. Dit was toen een van de nummers die ik steevast zelf luidkeels meezong. Ik hoor het nummer nog altijd graag, juist vanwege die jeugdherinneringen, denk ik. De warme zang van George, zo herkenbaar. Luister hier
Het mooiste nummer uit die beginperiode is voor mij Just a little bit of peace of my heart. Een grote hit eind 1968, begin1969. Bijna nummer één in de top 40. Een prachtig orkestraal uitgevoerd nummer. George Kooymans als de emotionele zanger die het waargebeurde verhaal vertolkt van hoe hij door zijn vriendin in de steek is gelaten. Hoe kapot hij daarvan is en weer naar haar terugverlangt. Die vriendin Melanie, zus van zijn beste vriend Rinus Gerritsen, was zo onder de indruk van dit nummer dat ze weer bij hem terugkeerde. In 1969 trouwden ze en op dit moment in 2021 zijn ze nog altijd bij elkaar, een unicum voor het doorgaans ruige leven dat een popmuzikant leidt. Luister en kijk hier.

Hun internationale doorbraak beleefden ze met Radar Love uit 1973. Een fraai nummer inderdaad, maar afwisselende ritmes. Gezongen door Barry Hay, die voor mij een net iets te scherpe stem heeft. Wat in dit nummer wel zijn doel treft, denk ik.
Ik verloor ze daarna uit het oog. Incidenteel scoorden ze nog internationaal grote hits als Twilight zone uit 1982 en When the lady smiles uit 1984. Nu nog altijd tijdloos goede muziek van de succesvolste Nederlandse band aller tijden. Met als componist van de meeste nummers George Kooymans. 

Met de ziekte van George heeft The Golden Earring zichzelf ontbonden. Bij elkaar hebben ze 60 jaar bestaan. In die tijd hebben ze zo'n 60 hits gescoord, waaronder drie top tien hits in de Verenigde Staten. Ongeëvenaard. Zijn bescheidenheid heeft George Kooymans altijd gesierd. Niets geen grootspraak of arrogantie. Een bijzonder mens, dat is hij. In vele opzichten.