Hoofdbanner

Eén van de klassiekers op muziekgebied is ongetwijfeld Paranoid Android van de Engelse band Radiohead. Zoals The Beatles toonaangevend waren in de jaren zestig van de vorige eeuw (met in hun kielzog The Rolling Stones en The Beach Boys), Pink Floyd in de jaren zeventig (Queen, The Eagles), Michael Jackson in de jaren tachtig (Madonna, Prince), zo kun je stellen dat Radiohead de jaren negentig aanvoerde qua muzikaliteit en originaliteit (Nirvana, Alanis Morrissette). 

Hun albums The Bends (1995) en OK Computer (1997) zijn uniek. Later volgde nog onder andere In Rainbows (2007). Op OK Computer staan meerdere hits. Wat mij betreft zijn met name Paranoid Android en Exit Music (for a film) legendarisch goede nummers. 
Paranoid Android is een episch nummer van ruim 6 minuten, qua opbouw te vergelijken met Bohemian Rhapsody van Queen, al jarenlang de nummer één in de top 2000. Het bestaat uit vier verschillende gedeeltes, van uiterst heavy tot zeer ingetogen nostalgie. Typerend is ook hier de indrukwekkende falsettozang van Thom Yorke. Luister hier.

Het lijkt een uiterst moeilijk nummer om te coveren. De zang, het gitaarspel van Jonny Greenwood, doe het maar eens na. Des te opvallender is het dat een heus orkest met koor en vioolpartijen het op een geweldige manier gelukt is. Een Nederlands gezelschap nog wel, onder leiding van Anne Pater. Luister hier.

Anne Pater had zich laten inspireren door een Nederlands jazz gezelschap dat 10 jaar geleden een jazz uitvoering gaf van Paranoid Android. Instrumentaal, dus zonder zang. Ook apart, luister hier.