Hoofdbanner

Er zijn van die popsongs die je altijd weer blij en vrolijk maken, hoe vaak je ze ook hoort. Ze hebben iets onbezorgds, alsof je even uit de dagelijkse werkelijkheid wordt getild. Hieronder een persoonlijke greep. Misschien mis ik een aantal nummers, ik hou me aanbevolen voor tips.

Uit 1966, het nummer Stop stop stop van de Britse popgroep The Hollies. In zo'n tien jaar tijd scoorden ze meer dan 30 grote hits. Bekendste leden waren zanger Allan Clarke, girarist Tony Hicks en Graham Nash, die in 1968 de band zou verlaten (Hey Willie) om de supergroep Crossby, Stills & Nash te vormen.
Let op Tony Hicks, hoe hij de banjo bespeelt en luister naar de hilarische tekst over de buikdanseres aan wie de ik-figuur geen weerstand kan bieden. Een klassieker: hier.

Een jaar later, 1967, Mr. Pleasant van The Kinks. Ook weer zo'n Britse popgroep met tientallen hits in korte tijd. Frontman Ray Davies droeg de band met zijn vileine teksten. Het nummer klinkt onbezorgd vrolijk, maar de tekst is grappig sadistisch en uitermate gemeen. Op de achtergrond zie je Dave Davies (met hoed op), de jongere broer van Ray. Dave zou een jaar later nog een dijk van een hit scoren met The death of a clown. Luister: hier.

In 1975 scoorde de Britse Steve Harley & Cockney Rebel een grote hit met Make me smile. Een apart nummer, heel laid back gezongen, met originele overgangen. Steve Harley zong ook samen met Yvonne Keeley, de zus van Patricia Paay. Dit nummer maakt inderdaad een glimlach bij mij los. Luister hier.

In 1991 was er de grote hit van de Amerikaanse band R.E.M.: Losing my religion. Misschien niet echt vrolijk, maar op een of andere manier klopt alles in dit nummer. Het loopt zo vlotjes en vanzelfsprekend door, wat op mij in ieder geval aanstekelijk werkt. Het blijft een leuk nummer. Luister hier.

In 2010 was er de grote zomerhit van de Schotse Amy McDonald: This is the life. Echt geweldig zingen kan ze niet, maar ook dit nummer loopt zo lekker door, met een lange tekst die steeds weer precies past binnen de noten. Ik word hier blij van, steeds weer. Luister: hier.