Schaken 960 is een variant op het gewone schaken. Het spel is in 1996 bedacht door Bobby Fischer en wordt daarom ook wel Fischer random schaken genoemd. In 2008 is het door de wereldschaakbond FIDE als officiële variant op het schaakspel geaccepteerd en in 2019 is er het eerste kampioenschap gespeeld, gewonnen door de Amerikaans-Filippijnse schaakgrootmeester Wesley So (in de finale versloeg hij regerend wereldkampioen gewoon schaken Magnus Carlsen met maar liefst 13,5 - 2,5).
Het grote verschil is de opstelling van de stukken: behalve de pionnen zijn de stukken willekeurig op hun lijn geplaatst met twee beperkingen: de twee lopers staan op velden met verschillende kleur en de koning staat altijd tussen de torens. Hierbij zijn in totaal 960 verschillende beginstellingen mogelijk. Vandaar de naam schaken 960.
Het leuke van dit spel is dat je louter op je eigen inzichten bent aangewezen. Je hebt hier niets aan openingstheorie, want die is er niet. Zo voorkom je dat je bij een bepaalde tegenstander (zoals mij wel is overkomen tijdens mijn actieve schaken) het Morragambiet (Cees Hoogendoorn!) tot ongeveer de 16e zet uit je hoofd moest kennen, wilde je enige kans maken het slagveld te overleven. Hoewel ik zelf tijdens mijn schaakcarrière ook soms de vruchten plukte van een grondige voorbereiding, gespecialiseerd als ik was in het Stauntongambiet en de Scheveninger variant van het Siciliaans (dat bijna niemand kent).
Sommige schaakclubs spelen al met schaken 960. Volgens mij heeft dit de toekomst, zeker in het onderwijs om hiermee wiskundige inzichten en logisch denken te vergroten. Het zou op elke middelbare school gestimuleerd moeten worden, ook voor de niet-bèta leerlingen.
Hieronder worden de verschillen tussen schaken 960 en het gewone schaken behandeld (startpositie en rokeren).
De startpositie van een spel wordt willekeurig (random) bepaald volgens de regels dat:
· De witte en zwarte stukken staan precies recht tegenover elkaar.
Als er een rokade mogelijk is, verschijnen er knoppen boven het schaakveld op Jijbent.nl: "Rokeren 0-0-0" of "Rokeren 0-0". Als je op Jijbent.nl dus een rokade wilt uitvoeren, moet je op één van deze knoppen klikken. Het werkt dus niet zoals bij het gewone schaken waarbij je de koning twee velden kunt opschuiven. |