Afdrukken

Een tijdje geleden was er het bericht op tv: het streven om auto's nog voor 2030 geheel op elektriciteit te laten rijden. Geen benzine meer, verzekerde een opgewekte commentator, terwijl hij zijn auto een parkeergarage in manoeuvreerde. En ook geen gas. Deze vervuilende fossiele brandstoffen behoren binnenkort tot het verleden. We gaan voortaan schoon rijden. Op elektriciteit dus. 

Eerder al waren er de berichten dat nieuwbouwhuizen voortaan zonder gasaansluiting gebouwd gaan worden. Verwarming gebeurt dan middels een warmtepomp. Zo'n ding is best wel duur, pakweg 9000 tot 12.000 euro, maar dat kun je als een investering in de toekomst zien. En hoe wordt zo'n warmtepomp aangezwengeld? Inderdaad, via elektriciteit. Ook koken gebeurt in de toekomst alleen nog op elektriciteit. Een verrassend vooruitzicht.

Onze toekomst is dus: elektriciteit. Hoeveel aardgas er ook nog in de Groningse bodem zit, geschat wordt voor zo'n 70 miljard euro, we stoppen ermee. Hoeveel gas Rusland nog aan Europa gaat leveren, wij doen er niet aan mee. Hoeveel aardolie er nog aangeleverd wordt door de olieproducerende landen, we hebben het niet meer nodig.
Milieuvervuiling is voorgoed verleden tijd. Met dank ook aan onze windmolens en zonnepanelen die gratis en voor niks energie leveren. Want wind en zon zijn duurzaam en raken nooit op. Natuurlijk is hun opbrengst niet genoeg om al onze energiebehoeften te dekken. Bij elkaar leveren ze in het uiterste geval immers niet meer dan zo'n 5 % van wat we nodig hebben (op dit moment, anno 2019, leveren ze zo'n 2 %). En ook, de toevoer van energie fluctueert te veel om aan het elektriciteitsnet toe te voeren, want het waait niet altijd en er zijn dagen dat het bewolkt is. Windloze nachten zijn daarbij het ergst.

Maar, dan is er altijd weer de elektriciteit die uitkomst biedt. Het is goedkoop, je kunt het zo uit het stopcontact vandaan halen en er is geen uitstoot van milieuvervuilende stoffen. En het wordt steeds goedkoper, verzekert het nieuwe klimaatakkoord ons. Wel dienen er voor onze auto's overal in de straat oplaadpunten te komen. Nu zijn dat er te weinig. Daar valt nog winst te halen. Ook om vliegtuigen op elektriciteit te laten vliegen, moet nog heel wat ontwikkeld worden. Maar dat probleem is slechts technisch van aard. Eerst dienen we al die vervuilende brandstoffen als aardgas, olie en steenkool af te schaffen. Hoe we het verder oplossen zien we in de toekomst wel. 

Het bijzondere is hoe elektriciteit wordt opgewekt. Dat weet bijna niemand. Ach ja, je hoort een verdwaalde natuurkundige wel eens iets roepen, maar daar moet je je niets van aan trekken. Uit betrouwbare bron heb ik zelf namelijk vernomen, van iemand die daar een keer stiekem is gaan kijken, midden in de nacht toen er niemand aanwezig was, hoe daar kleine kaboutertjes in de weer zijn. Het schijnt daar een drukte van jewelste te zijn. Oh, wat zijn ze ijverig bezig. Met alle kracht en macht die ze hebben duwen en trekken ze aan een hele grote turbine, zodanig dat die rond gaat draaien. Deze turbine bevat magneten die langs een spoel bewegen, waar vervolgens elektriciteit ontstaat. Deze elektriciteit gaat via hoogspanningskabels naar onze huizen en fabrieken. En voilĂ , daar is onze niet-vervuilende energiebron, zo uit het stopcontact. Raakt nooit op, en is schoner dan schoon. En wordt, zoals gezegd, ook steeds goedkoper.
Wat een vooruitzicht, welk een toekomst. Met dank, dit kan niet genoeg benadrukt worden, aan alle kaboutertjes die (terwijl wij mensen heerlijk in ons bed liggen te slapen) zich een slag in de rondte werken om ons van deze prachtige, goedkope en schone energiebron van de toekomst te voorzien. Nooit meer aardgas, nooit meer aardolie, nooit meer steenkool. Een heerlijk gevoel, ha.