Afdrukken

In een tijdsbestek van zo'n 30 jaar zal de wereld op het gebied van techniek drastisch veranderen. De elektronica die vrijwel ons hele praktische leven bepaalt, zal geleidelijk plaats maken voor fotonica.
Op dit moment bestaat bijna alles uit elektronica. Dit is elektrische stroom in de vorm van elektronen die zich door een metaal bewegen. Deze brengt informatie van A naar B, zorgt ervoor dat elektrische apparaten werken, computers dienst kunnen doen etc. Elektronische signalen hebben echter het nadeel dat er overal elektromagnetische velden aanwezig zijn, de aarde zelf is immers één grote magneet, waardoor elektronen 'verstoord' raken door hun omgeving. Elektriciteit en magnetisme werken immers altijd op elkaar in. Dit kost energie en dus geld.

Fotonica werkt met lichtpulsjes, ook wel fotonen genoemd. Vandaar de naam fotonica. Nu al worden er fotonische chips gemaakt die werken op basis van licht. In plaats van elektronen brengen hier lichtdeeltjes informatie van A naar B. Op de TU Eindhoven werkt men hard aan de ontwikkeling hiervan. Wat dat betreft is Eindhoven koploper in de wereld. Het werken en ontwikkelen van fotonica vraagt veel accuratesse. Stofdeeltjes zijn fataal. Studenten die onderzoek doen dragen dan ook blauwe pakken, mondkapjes, overschoenen, grote brillen, terwijl hun haar bedekt is. Tegelijk werken ze achter gele UV-werende ramen. 
Nederland investeert flink in deze fotonica, zo'n kwart miljard euro voor de komende jaren. Dat is ook nodig, want deze techniek staat nog in de kinderschoenen. Wil Nederland de voorsprong op China en de VS behouden, dan zal er waarschijnlijk nog meer geld naar toe moeten. Het effect zal zijn dat Eindhoven nog meer het nieuwe Sillicon Valley van de wereld zal worden. Met alle bijkomende welvaart voor ons Nederlanders van dien.

Fotonica is nu al op eenvoudige schaal te vinden in glasvezelkabels, computerbeeldschermen, satellieten om broeikasgassen te meten en ook in simpele varianten van zelfscanners van supermarkten. Ook is het al gelukt om een fotonische chip te bouwen van een paar vierkante millimeters die methaandeeltjes kan detecteren in adem. Dat geeft informatie over de samenstelling van de darmflora. 
In de toekomst wil men het toepassen in techniek om kanker eenvoudiger te ontdekken, vliegtuigen veiliger te maken en internet sneller. Ook de huidige MRI-scans zouden gedeeltelijk vervangen kunnen worden door fotonische scans. 

In de toekomst zullen elektronica en fotonica veel meer dan nu met elkaar samenwerken. Elektronica zal om die reden nooit helemaal verdwijnen. Een fotonisch signaal (meestal met behulp van laserlicht) zal omgezet moeten worden in een elektrisch signaal om voor ons zichtbaar te worden. Zo leunt 5G, de nieuwe generatie mobiele netwerken, op de samenwerking van fotonica en elektronica.
Aan fotonica dus de toekomst.