Afgelopen week raakte ik in een discussie over het feit dat ik al bijna 50 jaar geen vlees eet. ‘Wat eet je dan als vleesvervanger?’
Voor mij is dit een vreemde vraag. Vlees heb je niet nodig, dus een vervanger ook niet.
‘Maar mis je dan geen essentiële voedingsstoffen?’
Poeh, dacht ik. Vermoeiend. Vroeger vroegen leerlingen mij wel eens waarom ik vegetariër ben. Mijn antwoord: ‘Ik lust vlees gewoon niet.’ Dat was onbegrijpelijk voor hen. Dan zei ik: “Lusten jullie mensenvlees?’
‘Nee, natuurlijk niet.’
‘Zo voelt het voor mij met vlees van dieren. Ik krijg het gewoonweg niet naar binnen.’
Dus moet ik dan uitleggen wat ik wél eet? Mijn maaltijden zijn gevarieerd en gezond, met dagelijks verse biologische groenten, rauw en gekookt. Ik eet veel ui, zowel rauw in salades als gebakken, en combineer dat met peulvruchten zoals adukibonen, linzen, kapucijners en kidneybonen.
De supermarktvleesvervangers, zoals groenteburgers, zijn mij te flauw van smaak, te duur ook en vaak vol onnatuurlijke toevoegingen. Daar doe ik echt niet aan mee.
Wanneer iemand stopt met roken, vraagt niemand naar een ‘rookvervanger’. Stop je met alcohol, dan hoor je ook geen vraag naar een ‘alcoholvervanger’. Roken en alcohol zijn schadelijk voor ons lichaam; vlees voelt voor mij persoonlijk hetzelfde. Zowel fysiek als geestelijk.
Het idee van een vleesvervanger suggereert dat vlees de basis van een maaltijd is. Voor mij is die basis een goed, gezond en smakelijk eten, gemaakt met aandacht en toewijding. Geniet vooral van wat je eet, in rust en dankbaarheid.
En eventueel ontbrekende vitamines? Dat zit wel goed, is mijn ervaring. Zelf gebruik ik geen supplementen, geen medicijnen, niets van buiten de natuur. En ik mankeer niets. Nooit ziek ook. Met een BMI van rond de 24. Vegetarisch eten past (kennelijk) bij mij en mijn lichaam. Voor anderen zal dit wellicht niet gelden. Dat kan. Zij zullen vlees blijven eten, ook dat is goed. Zolang je dat nodig denkt te hebben, past het bij jou. Ik heb persoonlijk niets tegen mensen die wel vlees eten. Vrijheid blijheid, leven en laten leven.
Maar, resumerend: vegetarisch eten is goedkoop, gezond en beter voor het milieu. Tel uit je winst. En vleesvervangers? Die bestaan vooral als een oud patroon in je hoofd.